Polsko prodává deset procent akcií dominantní energetiky PGE

07.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 7. října (ČTK) - Polská vláda dnes nečekaně spustila prodej dalších deseti procent akcií největší domácí elektrárenské společnosti PGE. Uvedlo to několik zdrojů z trhu, s tím že transakce se má uskutečnit v pátek. Podíl má tržní hodnotu kolem 1,4 miliardy dolarů (24,5 miliardy Kč) a vláda chce využít nynější příznivé situace na akciovém trhu k pokroku v plnění letošního privatizačního cíle.

Vláda v PGE drží 79 procent, další akcie se od loňského listopadu obchodují na varšavské burze, kde je PGE firmou s třetí největší tržní hodnotou 41 miliard zlotých (253 miliard Kč). Vláda počátkem roku sdělila, že během nejméně dvou let hodlá snížit svůj podíl v PGE na 51 procent.

Zdroje z trhu podle agentury Reuters sdělily, že ministerstvo státního pokladu dnes zahájilo proces přijímání nabídek a v pátek chce proces dokončit. "Zájem vypadá zatím opravdu dobře," řekl jeden nejmenovaný zdroj. Ministerstvo zprávu komentovat odmítlo.

PGE se na produkci elektrické energie v Polsku podílí více než 40 procenty a je také nejlukrativnější z letos prodávaných polských energetik. Varšava zatím z letošního privatizačního cíle 25 miliard zlotých získala asi polovinu a nyní organizuje prodej společnosti Enea, na niž podali ve středu závazné nabídky čtyři zájemci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK