Růst průmyslové výroby v Německu zrychlil na 1,7 procenta

07.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 7. října (ČTK) - Průmyslová výroba v Německu vzrostla v srpnu ve srovnání s předchozím měsícem o 1,7 procenta. Tempo růstu tak výrazně zrychlilo z červencových 0,1 procenta a překonalo i odhady analytiků. Dnešní předběžné údaje ministerstva hospodářství signalizují, že silný růst největší ekonomiky eurozóny by měl pokračovat i nadále.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zvýšení výroby jen o půl procenta. "Po neobvykle vysoké dynamice ve druhém čtvrtletí trend růstu podle očekávání oslabil. Vzhledem ke zlepšující se situaci v objednávkách a pozitivnímu očekávání firem by však měl růst pokračovat," uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Nejvíce k celkovému zlepšení přispěla produkce investičního zboží, jako jsou stroje, která se zvýšila o 2,6 procenta. Výroba spotřebního zboží vzrostla o 0,6 procenta. Produkce ve stavebnictví však klesla o 0,4 procenta.

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o 2,2 procenta, nejrychleji od znovusjednocení země. Růst podpořily hlavně vývoz a investice. V dalším čtvrtletí však analytici očekávají zpomalení růstu.

Středeční zpráva ministerstva obchodu ukázala, že zakázky německého zpracovatelského průmyslu za srpen vzrostly o 3,4 procenta. Výsledek překonal očekávání ekonomů díky zakázkám na nákladné zboží jako letadla, lodě a vlaky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK