Akcie v USA ve středu uzavřely smíšeně, dolar k euru rostl

08.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. října (ČTK) - Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek uzavřely smíšeně. Trhy táhl dolů dolar, který posílil k euru, a pokles cen komodit, což se promítlo hlavně do ztrát těžařských a energetických firem. Ztráty zmírnily týdenní údaje o vývoji počtu žadatelů o podporu v nezaměstnanosti. Trhy se dnes soustředí na údaje o vývoji nezaměstnanosti v USA za minulý měsíc.

V závěru obchodování index Dow Jones klesl o 19,07 bodu, tedy 0,17 procenta, na 10.948,58 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 1,91 bodu, neboli 0,16 procenta, na 1158,06 bodu. Index technologického trhu Nasdaq však vzrostl o 3,01 bodu, čili 0,13 procenta, na 2383,67 bodu.

Pokles cen zlata z rekordních maxim a cen ropy o téměř dvě procenta měl negativní vliv na těžařské a energetické firmy a zpracovatele surovin. Akcie firmy Newmont Mining oslabily o 2,6 procenta a Freeport-McMoRan o 2,4 procenta. Akcie hliníkárenské firmy Alcoa, která po uzavření trhu oznámila čtvrtletní výsledky hospodaření, však vzrostly o 3,2 procenta. Naopak akcie nápojové firmy PepsiCo po výsledcích hospodaření klesly o tři procenta, protože firma snížila horní odhad růstu zisku. Hotelová společnosti Marriott oslabila o 5,8 procenta, protože její výsledky byly pod odhady analytiků.

Investoři přivítali týdenní údaje o vývoji počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, nyní se jejich pohled soustředí na zprávu o vývoji nezaměstnanosti za září. Ta by mohla naznačit, jak se bude vyvíjet další politika centrální banky USA (Fed). Očekává se, že míra nezaměstnanosti stoupne na 9,7 procenta ze srpnových 9,6 procenta.

Euro ve čtvrtek kleslo vůči dolaru, protože investoři před údaji o nezaměstnanosti chtěli vydělat na dosavadním růstu eura a evropskou měnu prodávali. Vůči jenu však dolar opět oslabil. V závěru obchodování euro vůči dolaru kleslo o 0,2 procenta na 1,3910 USD a k jenu oslabilo o 0,83 procenta na 115,54 JPY. Dolar vůči jenu ztratil 0,6 procenta a skončil na 82,36 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK