Nezaměstnanost na jihu Čech v září meziměsíčně mírně klesla

08.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 8. října (ČTK) - Nezaměstnanost na jihu Čech v září mírně klesla. Meziměsíčně se snížila o 0,1 procentního bodu na 6,7 procenta. V evidenci úřadů práce bylo 22.679 lidí, to bylo o 238 méně než v srpnu, řekl dnes ČTK analytik českobudějovického úřadu práce Jiří Beran. Míra nezaměstnanosti byla stejná jako loni v září.

Lidí bez práce přibylo jen na Českokrumlovsku, a to o 0,2 procentního bodu, míra nezaměstnanosti tam dosáhla 8,3 procenta. "V ostatních okresech se míra nezaměstnanosti buďto neměnila, nebo mírně poklesla," uvedl Beran.

Nejvýraznější pokles počtu lidí bez zaměstnání úřady práce zaznamenaly na Prachaticku. Míra nezaměstnanosti klesla o 0,4 procentního bodu na 5,3 procenta. To bylo nejméně v celém kraji. Prachaticko přeskočilo o 0,3 procentního bodu Českobudějovicko, kde obvykle bývá lidí bez práce nejméně. Nejvyšší nezaměstnanost v rámci kraje byla v září evidována opět na Táborsku, kde dosáhla 8,5 procenta.

Ke konci září podle Berana mírně vzrostl počet evidovaných volných míst, bylo jich přes 2100. Do evidence úřadů práce v Jihočeském kraji nově přišlo 4442 uchazečů, o 417 méně než loni v září.

Jihočeský kraj evidoval v září druhou nejnižší míru nezaměstnanosti v rámci všech krajů včetně Prahy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK