Japonsko schválilo nová stimulační opatření na podporu růstu

08.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. října (ČTK) - Japonská vláda schválila dodatečné rozpočtové výdaje na nová stimulační opatření v objemu 5,05 bilionu jenů (1,08 bilionu Kč). Nová opatření mají podpořit domácí ekonomiku, kterou poškozuje silný jen a pokles spotřebitelských cen.

Premiér Naoto Kan uvedl, že nový balíček opatření má zvýšit hrubý domácí produkt země o 0,6 procentního bodu a vytvořit nebo pomoci zachovat 500.000 pracovních míst. Přináší také nové kroky na pomoc malým a středně velkým firmám. Analytici však příliš nevěří, že by nová stimulační opatření měla výrazný vliv na ekonomiku.

Nová opatření přicházejí jen několik dní poté, co centrální banka snížila hlavní úrokovou sazbu na téměř nulu. Bank of Japan rovněž minulý měsíc intervenovala na devizovém trhu, aby zastavila růst domácí měny, avšak tento krok nepřinesl očekávaný výsledek a jen vůči dolaru tento týden opět překonal nové 15leté maximum.

Kan je pod velkým politickým tlakem a chce se po něm, aby přišel s novými opatření na oživení japonské ekonomiky. Nový balíček opatření, který by tento měsíc měl schvalovat parlament, přichází po opatřeních v objemu 915 miliard jenů, které vláda představila minulý měsíc.

Opatření jsou součástí dodatkového rozpočtu pro současný fiskální rok, který končí v březnu 2011. Nový plán zahrnuje i podporu regionům, další pomoc pro lidi hledající práci či starající se o děti. Zahrnuje podpory renovace domů za účelem úspory energie a subvence pro solární panely.

Poslední údaje ukazují, že vývoz z Japonska klesá, výroba v továrnách se snižuje a zemi stále trápí deflace, tedy pokles spotřebitelských cen. Deflace může snižovat zisky firem a mzdy a zhoršovat situaci celé ekonomiky. Růst jenu pak zdražuje japonské zboží v zahraničí a snižuje příjmy vývozců z prodeje v zahraničí při přepočtu na domácí měnu, což ohrožuje hlavně velké vývozce v zemi, jako Toyota Motor nebo Canon, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK