Míra nezaměstnanosti v Ústeckém kraji se udržela na 12,9 procenta

08.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 8. října (ČTK) - Nezaměstnanost v Ústeckém kraji se na konci září udržela na 12,9 procenta. V srpnu byla téměř stejná, před rokem o desetinu vyšší. Celostátně klesla v září míra nezaměstnanosti o desetinu bodu a činí 8,5 procenta. Úřady práce v kraji nyní evidují 56.135 uchazečů o práci. Počet lidí bez práce v kraji klesal od března.

Nejvíce nezaměstnaných ubylo v okrese Děčín, který postihla hospodářská recese posledních dvou let nejtíživěji. Během září ubylo z evidence 167 uchazečů o práci a míra nezaměstnanosti klesla na 14,3 procenta. Na začátku roku přitom byla nad šestnáctiprocentní hranicí. Výraznější snížení nezaměstnanosti zaznamenalo i Lounsko a Chomutovsko, ve zbytku okresů stagnovala. Zcela protichůdný trend měl vývoj na Litoměřicku; v okrese s dlouhodobě nejnižší nezaměstnaností náhle stoupla o 0,4 procentního bodu na deset procent.

Úřady práce evidují 2043 volných pracovních míst, na jedno tedy připadá zhruba 28 uchazečů. Dlouhodobě nejmenší šanci najít práci mají lidé v okrese Děčín, kde připadá na jedno volné pracovní místo 57,8 uchazeče, naopak nejlepší vyhlídky mají lidé v okrese Litoměřice. Na jedno místo tam připadá 11,38 uchazeče.

I přes pokles zůstal Ústecký kraj regionem s nejvyšší mírou nezaměstnanosti. Celostátní průměr činí 8,5 procenta a v druhém nejpostiženějším Moravskoslezském kraji se drží podíl lidí bez práce na 11,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK