Genzyme odmítá nabídku Sanofi; trh čeká, že Sanofi nabídku zvýší

08.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. října (ČTK) - Správní rada americké biotechnologické společnosti Genzyme jednomyslně odmítla nepřátelskou nabídku na převzetí, kterou jí předložil francouzský podnik Sanofi-Aventis. Ten za firmu nabízí asi 18,5 miliardy dolarů (téměř 325 miliard Kč). Genzyme zároveň vyzvala akcionáře, aby nabídku rovněž odmítli. Na burzovním trhu se předpokládá, že Sanofi nabídku zvýší.

Genzyme proto nyní zvažuje i další alternativy, včetně bílých rytířů. Tak se označuje subjekt, který má firmě pomoci odrazit nevyžádanou nabídku na převzetí. V praxi jde o spřátelený podnik, který podá protinabídku, aby původního zájemce odradil.

Sanofi-Aventis je čtvrtým největším výrobcem léků na světě a mimo jiné vlastní i českou Zentivu. Sanofi v červenci americkému podniku předložila soukromou nabídku, která zněla na 69 dolarů za akcii, vedení Genzyme ji ale odmítlo. Francouzi později svůj záměr zveřejnili, nabídku ale nechali na 69 dolarech. Management znovu odmítnul.

V pondělí Sanofi oznámila, že když management Genzyme nereaguje, nabídku mění na nepřátelskou a bude se ji snažit prosadit i bez souhlasu vedení. To znamená, že Sanofi se s nabídkou obrací přímo na akcionáře Genzyme. Těm ale management radí nabídku ignorovat jako neadekvátní.

Genzyme v zápisech pro burzovní orgány uvedla, že vedení Sanofi-Aventis v září během soukromých rozhovorů nabídlo americké firmě, že cenu za jednu akcii může zvýšit až na 80 dolarů. V takovém případě by nabídka za celý podnik překročila 21 miliard dolarů. Sanofi prý dala zároveň najevo, že se nehodlá vzdát.

Akcie Genzyme ve čtvrtek zpevnily o 61 centů na 72,36 USD, i když trh jako celek oslaboval. Podle agentury Reuters to svědčí o tom, že investoři od Sanofi-Aventis očekávají zvýšení nabídky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK