SP: Prodej povolenek by ušetřil podnikům na elektřině miliardy

08.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Pokud by vláda poskytla na kompenzaci předpokládaného růstu cen elektřiny v roce 2011 prostředky z prodeje emisních povolenek za 90 miliard korun, ušetřily by podniky na elektřině ročně až devět miliard korun. Domácnosti by mohly ušetřit zhruba 2,2 miliardy Kč, přičemž jedna domácnost v průměru asi 733 Kč. Uvedl to dnes v tiskovém prohlášení Svaz průmyslu a dopravy ČR, který zároveň poslal vládě výzvu, aby prudkému růstu cen elektřiny v důsledku rozvoje solárních elektráren zabránila.

Svaz průmyslu a dopravy vládě navrhuje, aby skokový nárůst cen elektrické energie kompenzovala z částky 90 miliard korun, které získá z prodeje emisních povolenek na skleníkové plyny za roky 2013 až 2020. Peníze by se pak podle svazu rozdělily pro domácnosti a podniky 1:5.

"V případě použití uvedených 90 miliard Kč na kompenzaci zvýšení cen elektřiny by mohl být tento růst ročně o zhruba 2,2 miliardy Kč pro domácnosti a asi 9 miliard Kč pro podniky nižší," uvedl Svaz průmyslu a dopravy ve zprávě.

Podle mluvčího Svazu průmyslu a dopravy ČR Milana Mostýna se k výzvě vládě připojily již desítky subjektů. "Jde především o chemické podniky, které mají velmi vysokou energetickou náročnost, ale jsou to také strojírenské firmy a další," uvedl Mostýn. Zástupci svazu podle Mostýna již o problému s vládou jednali a jejich iniciativa má u některých členů kabinetu podporu.

Kvůli vysokým příspěvkům na obnovitelné zdroje hrozí v roce 2011 zdražení elektřiny pro domácnosti o zhruba 12 procent a pro průmyslové podniky o asi 17 procent. Energetický regulační úřad (ERÚ) v příštím roce sníží výkupní ceny za elektřinu z fotovoltaických elektráren o zhruba polovinu, dosud mu zákon dovoloval roční snížení cen jen do pěti procent. To zbrzdí boom slunečních zdrojů v příštím roce, ale netýká se elektráren zapojených do konce roku 2010, které mají garantovanou výkupní cenu na řadu let dopředu.

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla bude zdražení elektřiny o 17 procent pro řadu podniků likvidační. "Firmám, které mají vysoké náklady na elektrickou energii, způsobí ohromný propad zisku a banky jim přestanou poskytovat úvěry. V důsledku toho podniky začnou přesouvat svou výrobu do zahraničí, kde je elektřina levnější. Nepříznivý signál je to i pro zahraniční investory," uvedl Míl.

Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek míní, že firmy náklady spojené se zdražením elektřiny částečně přenesou na konečné spotřebitele ve formě zdražení výrobků a služeb. "Fotovoltaika českou ekonomiku nepoloží, vytváří ale nežádoucí efekty," uvedl.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas ve čtvrtek řekl, že ODS chce docílit toho, aby zdražení v příštím roce nebylo dvouciferné, neboť cena elektřiny je jedním z klíčových faktorů pro konkurenceschopnost českých firem. Vláda hodlá představit další opatření, která mají zamezit růstu cen elektřiny, příští týden. Dosud zrušila například podporu fotovoltaických elektráren postavených na volné ploše a zrušila těmto zdrojům také osvobození od daně z příjmů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK