Automobilka Tatra nyní propustí 180 lidí, sto se jich má vrátit

08.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kopřivnice (Novojičínsko) 8. října (ČTK) - Automobilka Tatra nyní propustí zhruba 180 zaměstnanců. Trvalou výpověď dostane 76 lidí místo původních 167. Dalších sto až 110 dočasně uvolněných pracovníků má vzít firma zpátky v příštím roce kvůli novým zakázkám. ČTK to dnes potvrdil generální ředitel automobilky Ronald Adams. Tatra zaměstnává přibližně 2500 lidí. Letos plánuje vyrobit 1000 až 1100 nákladních vozů.

"Vzhledem k nárůstu zakázek pro lednovou výrobu bude nyní nutné propustit méně než minulý týden avizovaných 167 zaměstnanců. Společnost trvale propustí 76 zaměstnanců," uvedl Adams. Jedná se podle něho o techniky a režijní i administrativní pracovníky ze všech oblastí společnosti. Tito zaměstnanci byli podle Adamse o ukončení pracovního poměru informováni v průběhu minulého týdne a většina z nich opustí společnost na základě dohody do konce října.

Počet dočasně uvolněných zaměstnanců by se měl nyní pohybovat v rozmezí 100 až 110 pracovníků. "Kvůli sezonnímu efektu, který se dostavuje téměř každý rok, společnost pro období od prosince do března plánovala dočasně přizpůsobit počet výrobních dělníků, a to ukončením pracovního poměru s příslibem opětovného zaměstnání. To se mělo původně týkat přibližně 150 zaměstnanců," uvedl generální ředitel. Protože se však společnosti podařilo získat pro lednovou výrobu nové zakázky, jejich počet se snížil na sto.

Kvůli nedostatečnému odbytu automobilů propustila Tatra během hospodářské krize celkem 1400 zaměstnanců. Letos na jaře vzala zhruba 300 lidí zpátky. Na konci září však oznámila nové propuštění. Za poslední dva roky vykázala firma ztrátu zhruba 1,3 miliardy Kč. Navíc se musela letos v březnu za více než miliardové úvěry zaručit bankám celým podnikem.

Vedení chce dostat věhlasnou automobilku zpátky na vrchol expanzí do Ruska a na další světové trhy. Kvůli tomu chce najít obchodní partnery, se kterými bude spolupracovat. Většinu kontraktů má uzavřených pro první čtvrtletí příštího roku.

Radim Kijonka jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK