Akcie na pražské burze v týdnu posílily, PX vzrostl o 1,32 pct

08.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily, index PX vzrostl o 1,32 procenta na 1141,6 bodu. Nejvíce rostoucím titulem týdne byla developerská společnost Orco, naopak nejvíce klesajícím byl druhý developer ECM. Vyplývá to z výsledků burzy.

Čtyřicátý týden byl podle Milana Vaníčka pro pražskou burzu úspěšný. "Akciové trhy reagovaly pozitivně na krok japonské centrální banky, která stlačila sazbu na 0,0 až 0,1 procenta z 0,1 procenta. Další pozitivní zprávou bylo relativně úspěšné zahájení výsledkové sezóny v USA, především společností Alcoa. Ani data z americké nezaměstnanosti, především u tvorby pracovních míst v soukromém sektoru trhy nezklamala," uvedl.

Nejvíce rostoucím titulem týdne bylo na pražské burze Orco, jehož akcie posílily o 7,3 procenta na 201,5 koruny. Za jeho pozitivním vývojem podle Vaníčka stojí dobrá zpráva o povolení dostavby stěžejního projektu v Polsku, projekt Zlota, a dohoda s městem Praha nad projektem Bubny.

Naopak nejvíce klesajícím titulem na pražské burze byl developer ECM, který odepsal 8,1 procenta na 128,8 koruny. "Za negativním pohybem jsou nedávné výsledky společnosti a dále vyjednávání s držiteli dluhopisů, které se nevyvíjí pro držitele dluhopisů pozitivně ve smyslu návratnosti jejich investice," uvedl Vaníček

Vaníček očekává, že příští týden může na trhu pokračovat pozitivní nálada, když bude podpořena solidními daty z výsledkové sezóny. "Uspokojivé výstupy z měsíční americké nezaměstnanosti by mohly dále podpořit dobrý tržní sentiment," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK