Ropa po obnovení poklesu dolaru zpevnila k 83 dolarům za barel

08.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. října (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes odpoledne vymanily z poklesu a obnovily růst, v němž americká lehká ropa WTI vystoupila o více než dolar až na 83 dolarů za barel. Ropný trh překonal dočasný negativní dopad slabých údajů z amerického trhu práce díky obnovení poklesu dolaru, dražšímu benzinu a oživení růstu amerických akcií.

Americká WTI zpevnila ke konci odpoledne o dolar na 82,70 dolaru za barel a předtím se dostala až na 83,13 USD. Po zprávě o nečekaném poklesu počtu pracovních míst v USA klesla až na 80,30 dolaru. Severomořská ropa Brent získala asi 60 centů a stoupla mírně nad 84 dolaru za barel.

Ropa zůstala po čtvrtečním propadu o více než dvě procenta slabá a dočasně ji ještě oslabily nové údaje z americké ekonomiky. Ta přišla v září o 95.000 pracovních příležitostí, přestože ekonomové očekávali zastavení propadu předešlých tří měsíců. Soukromý sektor vytvořil 64.000 nových příležitostí, což bylo o něco méně, než se čekalo.

Statistika však také nastartovala nový propad dolaru, protože zvýšila pravděpodobnost toho, že americká centrální banka přijde na podporu ekonomiky dalším uvolněním měnové politiky. Slabý dolar podporuje ceny komodit a táhl ropu v minulých dnech až na čtvrteční pětiměsíční maximum 84,43 USD.

Ropu posílil rovněž růst termínových cen benzinu v USA. Ty reagovaly na zdražení etanolu poté, co americká vláda snížila odhad úrody kukuřice. Ropný trh získal povzbuzení i růstem amerických akcií, kterým pomohlo, že slabý trh práce zvýšil naděje na další pumpování peněz do ekonomiky.

Cenu ropy nadále podporuje stávka v největším francouzském ropném přístavu Fos-Lavera. Podle zdrojů z ropného průmyslu také hrozí, že o víkendu začnou stávkovat čtyři rafinerie na jihu Francie.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 18:00 SELČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent listopad 84,03 83,43 New York - Nymex WTI listopad 82,75 81,67

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK