Zlato díky signálům Fedu vystoupilo na nový rekord nad 1370 USD ¨ --------------------

13.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. října (ČTK) - Ceny zlata dnes vystoupily na nová maxima nad 1370 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Růst na nové rekordy zlato obnovilo kvůli oslabení dolaru poté, co americká centrální banka (Fed) signalizovala, že poskytne největší ekonomice světa svou měnovou politikou novou podporu. Cena stříbra se díky tomu vyšplhala na nové maximum za 30 let.

Cena zlata na promptním trhu stoupla až na 1374,15 dolaru a poté se ustálila kolem 1372 dolarů za troyskou unci, asi 12 dolarů nad úterním závěrem. Cena prosincového termínového kontraktu na newyorské burze COMEX se dostala až na rekordních 1375,70 dolaru. Stříbro vystoupilo na 23,85 dolaru za unci, nejvýše od roku 1980.

Zlato žene v posledních měsících vzhůru zejména klesající dolar a jeho cena od počátku roku vzrostla o více než 20 procent. Americká měna dnes obnovila pokles po úterním zveřejnění zápisu z posledního zasedání měnového výboru Fedu. Zápis signalizoval, že v dohledné době Fed zřejmě podpoří slabou ekonomiku dalším uvolněním měnové politiky v podobě nového kola nákupů cenných papírů, které zaplaví finanční systém levnými penězi.

Americká investiční banka Goldman Sachs v úterý zvýšila roční cílovou cenu zlata o více než 20 procent na 1650 dolarů za troyskou unci. Banku k tomu vedou vyhlídky slabého oživení americké ekonomiky a nízké úrokové sazby. To je podle ní záruka, že budou mít investoři o zlato dál zájem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK