Delegát: Ministři OPEC rozhodli o ponechání limitu beze změny

14.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 14. října (ČTK) - Ministři Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se už jednomyslně dohodli na tom, že celkový produkční limit ponechají i nadále na dosavadní úrovni, kde je od konce roku 2008. Agentuře Reuters to sdělil jeden z delegátů dnešního ministerského zasedání ve Vídni. Jednání ministrů dál pokračuje a tisková konference se předběžně plánuje na 16. hodinu SELČ.

Ponechání celkové kvóty beze změny se všeobecně očekávalo a podle současného prezidenta OPEC Wilsona Pastora z Ekvádoru vládl mezi ministry v tomto ohledu konsenzus. Celkový limit produkce 11 zemí OPEC bez Iráku je na úrovni 24,84 milionu barelů ropy denně od prosince 2008, kdy jej kartel kvůli ekonomickému propadu ve světě snížil o rekordních 4,2 milionu barelů.

Vzhledem k výraznému omezení produkce před dvěma lety má nyní organizace v případě potřeby velký manévrovací prostor pro neformální úpravu produkce, například při neočekávaném výpadku některých dodávek. Objem snížení z prosince 2008 nyní členské země dodržují podle zjištění Reuters z 57 procent.

Saúdskoarabský ministr Alí Nuajmí před zasedáním novinářům řekl, že nejdůležitější je nyní udržet ropný trh v nynějším rozpětí 70-80 dolarů za barel. Dodal, že producenti mají obavy z možného návratu globální ekonomiky do recese, který by ropu srazil dolů.

Ropa se mezi 70 až 80 dolary držela po většinu tohoto roku. Kvůli poklesu kurzu dolaru však v posledních týdnech vystoupila nad toto pásmo a nyní se pohybuje těsně pod pětiměsíčním maximem 84 dolarů za barel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK