Akcie v Japonsku po vlně vybírání zisků oslabily

15.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. října (ČTK) - Japonské akcie dnes přerušily silný růst z předchozího dne a část zisků odevzdaly. Na trh se dostavila vlna vybírání zisků, k poklesu ale přispěly také akcie finančních institucí. Ty reagovaly na zprávy, že Američané začali vyšetřovat údajné nesrovnalosti při zabavování nemovitostí kvůli nespláceným hypotékám.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 83,26 bodu a den uzavřel slabší o 0,87 procenta na hodnotě 9500,25 bodu. Ve čtvrtek ale o 1,9 procenta zpevnil. Širší index Topix klesl o 1,3 procenta na 826,38 bodu.

Dolů zamířily hlavně akcie exportních firem, které doplácejí na vytrvalý růst kurzu japonského jenu. Ten se vůči dolaru pohybuje nejvýše za posledních 15 let. Silný kurz firmám situaci značně komplikuje, protože po přepočtu na domácí měnu jim klesají tržby i zisky. Přicházejí tak o velkou konkurenční výhodu.

Američtí státní zástupci začali vyšetřovat podezření, že některé banky zabavovaly kvůli nesplácení hypoték nemovitosti za podivných okolností. Zjistilo se například, že banky nedostatečně prověřovaly všechny potřebné dokumenty, a řadu lidí tak mohly dostat z domu neoprávněně.

Na devizových trzích přestal oslabovat dolar, podle analytiků je ale možné, že si jen vybral oddechový čas a k poklesu se vrátí. Za jeho růstem jsou zřejmě jen technické faktory a pro jeho další pokles hovoří i postoj americké centrální banky. Ta už naznačila, že se chystá ekonomiku podpořit dalšími odkupy aktiv.

Euro k dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,4057 USD, během čtvrtka se ale jednotná evropská měna přechodně vyšplhala na osmiměsíční maximum 1,4123 USD. Klíčový bude z technického hlediska až kurz 1,4374 USD, což je nárůst 76,4 procenta proti předchozí vlně poklesu eura. Zmíněná úroveň je základním parametrem technické analýzy.

Dolar k japonskému jenu oslabil o 0,2 procenta na 81,33 JPY, ve čtvrtek přechodně klesl až na 80,88 JPY, což bylo nové minimum za 15 let. Zároveň to byl pouhý jeden jen nad historickým minimem 79,75 JPY, které je z dubna 1995.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK