Koruna dopoledne stagnovala vůči euru, k dolaru mírně zpevnila

15.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. října (ČTK) - Česká měna se dopoledne obchodovala vůči euru na úrovni předchozího závěru 24,47 Kč/EUR. Proti dolaru byla kolem 10:30 silnější o čtyři haléře na 17,34 Kč/USD. Údaje vyplývají ze serveru Patria Online.

Na obchodování s českou měnou se neprojevily dnešní údaje o cenách průmyslových výrobců, které podle statistiků v září zrychlily tempo růstu meziročně na 2,4 procenta. "Koruna si jich nebude všímat. Koruna je nyní usazena kolem rovnovážných hladin a vychýlit ji může jen opravdu podstatné dění v zahraničí. Dnes proto očekáváme stagnaci," uvedl Vladimír Pikora z Next Finance.

V meziměsíčním srovnání ceny průmyslových výrobců nečekaně vzrostly o 0,3 procenta. Podle Pikory byla data pro finanční trh velkým překvapením. V průměru se prý očekával meziměsíční pokles cen o 0,1 procenta, přesto jsou podle něj zveřejněné údaje pro korunu v podstatě bezvýznamné.

Podle Miroslava Frayera z Komerční banky pokračuje koruna v klidném obchodování. Uvádí, že volby na dění na devizovém trhu obvykle žádný dopad v minulosti neměly. "Přesto zejména zahraniční jména budou víkendovou událost bedlivě sledovat a budou připravena na trzích jednat. Jakékoliv oslabení současné vlády, které by mohlo vést k oddálení či dokonce zrušení některých opatření na konsolidaci veřejných financí by se zřejmě projevilo i na oslabení české měny," odhaduje.

Americký dolar oslabil na 1,4109 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK