Spotřebitelská důvěra v USA klesla nejníže od července

15.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. října (ČTK) - Důvěra amerických spotřebitelů v první polovině října nečekaně klesla a dostala se na nejnižší úroveň od července. Hodnocení vládní ekonomické politiky spotřebiteli přitom bylo nejhorší od nástupu prezidenta Baracka Obamy na počátku loňského roku, plyne z dnešního předběžného indexu Michiganské univerzity a agentury Thomson Reuters.

Celkový index důvěry klesl na 67,9 bodu ze zářijové konečné úrovně 68,2 bodu. Ekonomové podle Reuters čekali naopak jeho zvýšení na 69 bodů.

"Očekávání u osobní finanční situace byla blízko rekordních minim. Výrazné omezení nákupních plánů souviselo s nejistotou ohledně vyhlídek budoucího vývoje příjmů," sdělil ke zprávě ředitel ankety Richard Curtis.

Hodnocení současné ekonomické situace se propadlo na 73 bodů ze 79,6 bodu a bylo nejnižší od listopadu 2009. Naopak index současných očekávání se zvýšil na 64,6 bodu ze zářijových 60,9 bodu a ještě výrazněji se zlepšila očekávání do příštích 12 měsíců.

"Spotřebitelé se zaměřují na politické posuny ve Washingtonu a zřejmě se díky nim cítí lépe. Volby tomu prospívají téměř pokaždé, protože většina voličů se domnívá, že se po nich situace zlepší," řekl hlavní ekonom newyorské firmy FTN Financial Christopher Low.

Spotřebitelské výdaje se na ekonomické aktivitě ve Spojených státech podílejí zhruba dvěma třetinami a jsou považovány za klíč k plnému oživení největší ekonomiky světa, jejíž růst celý tento rok zřetelně zpomaluje. Indexy spotřebitelské důvěry se sledují zejména v měsících, které předcházejí vánočním svátkům, což je nejdůležitější období nákupů v celém roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK