Ceny ropy klesly a ztratily zisky dosažené po projevu šéfa Fedu

15.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes dál mírně klesly a americká lehká ropa WTI sestoupila k 82 dolarům. Ropa tak ztratila zisky, kterých dosáhla po vystoupení šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho. Ten dnes signalizoval další kolo uvolnění měnové politiky, avšak nijak podrobněji tento krok nepřiblížil.

Cena WTI klesla po 16. hodině SELČ o necelého půl dolaru na 82,25 dolaru za barel, i když po Bernankeho projevu vystoupila nad 83 dolarů. Severomořská ropa Brent oslabila o 80 centů na 83,40 USD.

Bernanke řekl, že Fed je vzhledem k vysoké nezaměstnaností a nízké inflaci připraven přijít slábnoucí ekonomice na pomoc dalším uvolněním měnové politiky, jeho rozsah ani načasování však neupřesnil. Dolar nejprve po jeho slovech oslabil na nová letošní minima, později však oživil, protože analytici zhodnotili vystoupení jako očekávané. Silnější dolar investorům komodity zdražuje a odrazuje je od jejich nákupů.

Záměr Fedu podpořily dnešní údaje, které ukázaly, že americká inflace spotřebitelských cen v září nečekaně klesla a jádrová inflace byla nejnižší za téměř 50 let. Index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity v první polovině října nečekaně klesl na nejnižší úroveň od července.

"Trh je stále velmi nervózní a každý se snaží hádat, co udělá Fed. V tom, co řekl (Bernanke), nebylo nic nového, protože trh již kvantitativní uvolnění plně anticipuje," řekl agentuře Reuters ropný analytik firmy Petromatrix Olivier Jakob.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:12 SELČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent listopad 83,37 84,20 New York - Nymex WTI listopad 82,25 82,69

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK