Akcie v New Yorku v polovině dne oslabovaly, Nasdaq ale rostl

15.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. října (ČTK) - Akcie na newyorské burze zahájily dnešní obchodování mírným růstem, později však přešly do záporných čísel. Trh nadále srážely problémy bank s nesrovnalostmi kolem zabavování nemovitostí s nesplácenými hypotékami a dnes ho oslabovaly také výsledky konglomerátu General Electric.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času oslaboval o 0,5 procenta a pohyboval se na úrovni 11.040 bodů. Index technologického trhu Nasdaq však získával více než jedno procento a byl na zhruba 2460 bodech.

Akcie bank dál klesaly v obavách, že vyšetřování jejich postupů při zabavování nesplácených domů by mohlo dopadnout nejen na jejich zisky, ale i na stále slabý realitní trh a celou ekonomiku. Bankovní index KBW ztrácel přes dvě procenta a klesal třetí den po sobě.

Akcie GE klesly o zhruba pět procent v reakci na to, že čtvrtletní tržby skupiny skončily kvůli slabé poptávce po strojních zařízeních výrazně pod odhady. Propad bank a GE smazal zisky, kterých Dow Jones dosáhl poté, co šéf americké centrální banky Ben Bernanke signalizoval připravenost přijít slabé ekonomice na pomoc dalším kolem uvolnění měnové politiky. Bernanke poukázal na vysokou nezaměstnanost a příliš nízkou inflaci, chystaná opatření však nijak neupřesnil.

S poklesem hlavního trhu kontrastoval vývoj na technologickém trhu Nasdaq. Ten hnaly vzhůru akcie internetového gigantu Google, jehož čtvrtletní výsledky byly lepší, než se čekalo. Akcie Googlu posílily o zhruba 11 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK