Víte kolik naspoříte nebo přeplatíte?

14.02.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Ať již jste se rozhodli spořit si volné prostředky nebo jste nuceni splácet nějaký úvěr, v našich kalkulátorech si můžete spočítat, kolik si za určitou dobu naspoříte nebo naopak na kolik Vás splácení úvěru přijde….

Téma týdne: Praktické kalkulátory, které Vám usnadní život

Na stránkách www.finance.cz najdete celou řadu zajímavých kalkulátorů. Podíváme-li se do Bydlení, najdeme zde dva typy kalkulátorů. Můžete si například spočítat kolik si můžete během pěti let naspořit, budete-li si měsíčně ukládat na stavební spoření např. 1200. Najdete zde také kalkulátor, který vám vypočte jakou splátku budete muset měsíčně splácet pokud si vezmete miliónovou hypotéku např.  na 20 let nebo naopak kolik let budete muset splácet pokud bude měsíční splátka např. pouze 4000 Kč měsíčně a vy znáte výši úvěru a úrokovou sazbu, za kterou vám banka úvěr poskytne.

Spoření

Stavební spoření patří mezi produkty, které podporuje stát a přináší klientům zhodnocení nad 10% p.a. Pokud jste uzavřeli smlouvu o stavebním spoření, můžete si v kalkulátoru Naspořená částka u stavebního spoření vypočítat kolik budete na účtu stavebního spoření mít třeba za 7 let. Nezapomeňte si zvolit úrok, který se v současné době pohybuje od 1 do 3 % podle zvolené stavební spořitelny a varianty, kterou máte uzavřenu.  Výpočet vám zohlední i státní podporu, která je ve výši 25% z ročně naspořené částky.

Další kalkulátory, které Vám pomohou vypočítat nejen naspořenou částku jsou na stránce Pravidelné spoření. Zde si můžete vypočítat i naspořenou částku za určitou dobu při pravidelném vkladu, nebo naopak kolik musíte pravidelně spořit pokud chci mít např. za 10 let naspořeno 200 000 korun. Třetí kalkulátor  počítá dobu, po kterou budete pravidelně spořit, abyste naspořili požadovanou částku. Všechny tři kalkulátory jsou umístěny na jedné stránce a určitě se vám pro vaše finanční plánovaní budou hodit.

Úvěry

Nemáte co spořit, naopak máte úvěry, které  musíte splácet? Potom i Vy najdete na stránkách www.finance.cz kalkulátory, které vám vypočtou měsíční splátku při zadání výše  úvěru, doby splácení a úrokové sazbě nebo při zadání výše úvěru, výše měsíční splátky  a úrokové sazby naopak vypočtou dobu, jak dlouho budete muset úvěr splácet.

Tyto kalkulátory naleznete v sekci Bydlení a jsou určeny pro ty, kteří splácí např. hypoteční úvěr (mohou si zadat navíc i výši státní podpory. Státní podpora od 1.2.2003 poklesla u hypoték pro mladé na 2% a u hypoték na novou výstavbu je nulová.)

Pokud se nespokojíte pouze s těmito výpočty a zajímává, o kolik opravdu úvěr přeplatíte, máme pro vás Úvěrovou kalkulačku, která vám přesně rozepíše vývoj úvěru, splátku po splátce a vypočte vám výši zaplacených úroků.

Ale tady pozor, připravte se na to, že čím déle úvěr splácíte tím více ho přeplatíte. Mohli byste být velmi zaskočeni, kolik skutečně zaplatíte za milionový úvěr na dvacet let. Je tu však částečná útěcha, pokud úvěr použijete na bytové potřeby můžete si zaplacené úroky až do výše 300 tis. Kč ročně odečíst ze základu daně.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky