ČNB chce mít možnost pokutovat pojišťovací zprostředkovatele

19.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Česká národní banka chce rychlou novelu zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích, která by jí umožnila vymáhat sankce za porušování odborné péče od pojišťovacích agentů. Na konferenci Asociace českých pojišťovacích makléřů to dnes řekl viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík s tím, že hlavním nedostatkem pojišťovacích agentů je špatné informování klientů.

Přijetí novely Tomšík očekává na konci léta příštího roku. V Česku podle Tomšíka nyní působí přes 100.000 pojišťovacích zprostředkovatelů. Připomněl, že pojišťovnictví se týkalo loni 40 procent stížností mířících na dohled nad finančním trhem ČNB, z toho drtivá většina jich byla právě na pojišťovací zprostředkovatele.

Výkonný ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora upozornil na to, že tvrdá regulace pojišťovnictví se chystá v EU. Jejím důsledkem podle něj bude zdražení pojistek. Jedním z návrhů obsaženým ve směrnici na ochranu spotřebitele je prý povinnost každoročního obnovování pojistných smluv. "To je mimo jakoukoliv logiku uvažování jiného než politického," podotkl. Naopak se podle něj opomíjí problematika zvyšování finanční gramotnosti občanů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK