Provozní zisk Porsche loni stoupl o 71,4 procenta

19.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stuttgart 19. října (ČTK) - Provozní zisk výrobce sportovních vozů Porsche v loňském fiskálním roce díky rekordním tržbám a prodeji aut vzrostl o 71,4 procenta na 1,2 miliardy eur (asi 29,4 miliardy Kč). Firma však současně varovala, že plánované začlenění holdingu Porsche SE do skupiny Volkswagen se může kvůli právním sporům a daňovým problémům zpozdit. Sloučení mělo být původně hotovo do konce příštího roku.

Porsche již koncem minulého měsíce uvedla, že prodej jejích vozů za rok do konce července stoupl loni o 8,8 procenta na rekordních 81.850 vozů. Nyní automobilka dodala, že rekordní byly i tržby, činily 7,8 miliardy eur. Čistá ztráta holdingu pak klesla na 454 milionů eur z předloňských 3,6 miliardy eur. Ztrátu způsobily mimořádné náklady spojené s navrhovanou fúzí.

Volkswagen koncem loňského roku koupil na Porsche po vzájemném přetahování obou firem o dominanci 49,9 procenta za 3,9 miliardy eur. Podle plánu se Porsche příští rok mělo stát desátou značkou skupiny Volkswagen, do které patří také česká Škoda Auto.

Generální ředitel Porsche i Volkswagenu Martin Winterkorn však dnes uvedl, že plánované spojení se zřejmě zpozdí a v krajním případě by se mohlo táhnout i několik let. Důvodem jsou možné soudní spory v USA a Německu. Investiční fondy z USA viní firmu z poskytování klamných informací a z manipulace s akciovým trhem v souvislosti s neúspěšným pokusem o převzetí automobilky Volkswagen a požadují odškodné v řádu miliard dolarů.

Porsche SE plánuje v prvním pololetí příštího roku navýšení kapitálu o pět miliard eur. O emisi nových akcií by měli hlasovat akcionáři na výroční valné hromadě 30. listopadu. Peníze plánuje automobilka mimo jiné použít na snížení dluhu, který se pohybuje kolem šesti miliard eur, napsaly agentury DPA a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK