Merkelová: Záchranný fond EU skončí podle plánu v roce 2013

19.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Deauville (Francie) 19. října (ČTK) - Záchranný fond Evropské unie, který má mít k dispozici 750 miliard eur (asi 18,4 bilionu Kč), přestane existovat podle plánu, tedy v polovině roku 2013. Řekla to dnes německá kancléřka Angela Merkelová. Fond vznikl letos v reakci na problémy Řecka a jeho úkolem je v případě potřeby garantovat úvěry.

"Už mnohokrát jsem řekla, že záchranný fond skončí v roce 2013, a určitě jej nebudeme jen tak jednoduše prodlužovat," řekla podle agentury Reuters kancléřka. "Proto se musíme rozhodnout, co podnikneme dál. Shodujeme se v tom, že potřebujeme záchranný mechanismus, který bude trvalý, ale bude vypadat jinak," dodala.

Merkelová se k budoucnosti záchranného fondu vyjádřila ve francouzském Deauville, kde se zúčastnila závěrečného dne summitu Francie, Německa a Ruska. Tématem setkání byly bezpečnostní zájmy, vzájemné vztahy a příprava na nadcházející setkání zemí G20 a G8. Summitu se zúčastnil rovněž francouzský prezident Nicolas Sarkozy a jeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv.

Merkelová také řekla, že Německo i Evropská unie chtějí mít spravedlivý měnový systém. Kancléřka upozornila na nebezpečí měnových sporů, které by mohly vyvolat vlnu protekcionismu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK