Zisk Harley-Davidson díky finanční divizi prudce vzrostl

19.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chicago 19. října (ČTK) - Americkému výrobci motocyklů Harley-Davidson Inc. prudce vzrostl ve třetím čtvrtletí čistý zisk na 88,8 milionu USD (1,6 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 26,5 milionu USD. Výsledky podpořilo hlavně oživení v problémové finanční divizi, které vyrovnalo i slabší prodej motocyklů. Uvedla to společnost v dnešním prohlášení.

Tržby se ve třetím čtvrtletí snížily o dvě procenta na 1,09 miliardy USD. Bez zahrnutí nákladů na restrukturalizaci zisk firmy činil 40 centů na akcii a překonal tak odhady analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří čekali zisk jen 35 centů na akcii.

Výsledky společnosti loni zasáhl pokles spotřebitelských výdajů způsobený krizí a napjatou situací na úvěrových trzích. Firma se sídlem v Milwaukee předpověděla, že situace na trhu motocyklů zůstane obtížná i letos. Harley-Davidson se rovněž dlouhodobě potýká s negativními dopady stárnutí populace na poptávku po motocyklech. To podle expertů povede v příštích letech k výraznému zpomalení růstu, a firma se tak v reakci na tento vývoj loni pustila do restrukturalizace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK