Čína zvyšuje základní úrok o čtvrt bodu na 2,5 procenta

19.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking/Londýn 19. října (ČTK) - Čínská centrální banka (PBOC) od středy zvyšuje základní úrokové sazby. Roční zápůjční sazba se tak s platností od středy zvýší o čtvrt procentního bodu na 2,5 procenta. Čína ke zvýšení základních úroků sáhla poprvé od sdělení, že se zotavila z dopadů globální krize. Zvýšení sazeb není pro většinu analytiků překvapivé. Naposledy Čína sazby zvyšovala v prosinci 2007.

"Krok PBOC je reakcí na jednoznačnou potřebu čínských úřadů trochu zchladit ekonomiku," řekl podle televizní stanice CNBC ředitel devizového výzkumu ve finančním ústavu Bank of New York Mellon Simon Derrick. "Zda tento krok povede k dalším opatřením pro čínskou měnu, je otevřená otázka," dodal.

Čína se z globální krize zotavila velmi rychle. Krizi pocítil hlavně exportní sektor, ekonomika jinak jen zpomalila tempo růstu. To se snížilo ze zhruba 13 procent, kde bylo před krizí, na zhruba 7,5 procenta. Nyní už růst dosahuje znovu téměř deseti procent ročně.

Čína krizi rychle překonala díky stimulům, které ekonomice poskytla centrální banka. Ta do ekonomiky napumpovala čtyři biliony jüanů (téměř 11 bilionů Kč), aby podpořila úvěrovou aktivitu. Zvýšením úroků se Čína snaží bojovat proti sílící inflaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK