EU překonala spory a schválila regulaci hedgeových fondů

19.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 19. října (zpravodaj ČTK) - Ministři financí Evropské unie dnes nejspíš definitivně schválili regulaci hedgeových fondů. ČTK to řekl diplomatický zdroj. Dohodě dosud bránily spory Francie a Británie kvůli zacházení s fondy, které působí mimo Evropskou unii. Konečný kompromis musí schválit ještě Evropský parlament, větší problémy při hlasování se ale neočekávají.

Fondy, které využívá především bohatší klientela a obyčejnému investorovi jsou prakticky nepřístupné, měli podle představ Francie a některých dalších států a částečně i Německa žádat o povolení k činnosti v jednotlivých členských státech unie.

Tento bod byl však zdrojem největších rozporů. Evropská komise a například i Evropský parlament ovšem navrhovali, že by fondům mělo stačit jen povolení v jedné zemi, které by bylo následně platné pro celou evropskou sedmadvacítku. Tento postup ministři financí nakonec schválili, přestože s určitými ústupky.

Postoj komise a parlamentu byl totožný s postojem Velké Británie, kde působí 80 procent evropských hedgeových fondů, a rovněž s názorem Česka. Češi měli obavy, že by regulace v podobě, kterou prosazují Paříž a Berlín, diskriminovala jejich investory. Spojené státy, kde působí největší světové hedgeové fondy, se totiž brání tomu, aby uzavíraly bilaterální smlouvy s malými zeměmi. Čeští investoři tak teoreticky mohli ztratit možnost investovat do hedgeových fondů mimo Evropskou unii a na výběr by měli jen ty evropské.

Konečný kompromis počítá s tím, že fondy dostanou povolení pro celou Evropskou unii, nicméně zavedení této praxe bude trvat několik let, během nichž budou jednotlivé státy moci povolení pro fond stopnout.

urm dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK