Čína dál omezuje vývoz vzácných kovů, ohroženo se cítí Japonsko

19.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj/Peking 19. října (ČTK) - Čína se rozhodla dál omezit kvóty na vývoz takzvaných kovů vzácných zemin, které se využívají převážně při výrobě elektroniky. Čína je přitom zdaleka největším vývozcem těchto kovů a připadá na ni asi 97 procent veškerého světového vývozu. Krokem Číny se cítí ohroženo hlavně Japonsko.

Čínský list China Daily napsal, že Čína má v úmyslu v příštím roce snížit vývoz vzácných kovů o dalších 30 procent. List se opírá o informace zdrojů na čínském ministerstvu obchodu, Peking oficiálně žádnou změnu zatím nepotvrdil.

O chystaném omezení vývozu vzácných kovů už se ale spekuluje delší dobu, i když Čína tyto informace zatím vždy popírala. Analytici podle agentury Reuters dokonce věří, že Peking si připravuje podmínky k tomu, aby mohl vývoz vzácných kovů v budoucnu zastavit úplně. Odběratelé tak budou zřejmě muset rychle hledat alternativní zdroje.

Čína má obrovské zásoby vzácných kovů, které může využít ke komerční těžbě. Analytici proto dávají snahu Číny vývoz kovů omezit do souvislosti se sílícím protekcionismem. Pravděpodobné je také to, že Čína si chce kovy nechat, aby je měl k dispozici její domácí průmysl. Zatímco Blízký východ je bohatý na ropu, Čína má zásoby vzácných kovů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK