Zisk zbrojovky Lockheed Martin klesl o 28 procent

19.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. října (ČTK) - Americké zbrojovce Lockheed Martin klesl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 28 procent na 571 milionů USD (10,1 miliardy korun). Firma rovněž snížila výhled na celý letošní rok kvůli mimořádným nákladům spojeným s odchodem vedoucích pracovníků a prodejem divizí. Optimistická není ani ve výhledu na příští rok kvůli zpoždění některých kontraktů a výdajům na penzijní pojištění.

Tržby společnosti se zvýšily o 5,6 procenta na 11,38 miliardy USD, zaostaly však za odhady analytiků. Firma vyrábí například stíhačky F-35, řízené střely Patriot a širokou škálu elektronických systémů pro vojenské i civilní využití.

Firma se v rámci úsporných opatření rozhodla snížit počet zaměstnanců nejvyššího vedení. Její program dobrovolného odchodu přijalo přes 600 výkonných představitelů firmy, tedy asi 25 procent řídících pracovníků, napsaly agentury AP a Reuters.

Lockheed Martin se tento měsíc dohodl na prodeji své divize Enterprise Integration Group (EIG) soukromé investiční společnosti Veritas Capital za 815 milionů USD (14,3 miliardy Kč). Divize EIG radí vládním agenturám při výběru jejich zbrojního vybavení a prodejem chce firma zmírnit obavy ministerstva obrany z možného střetu zájmů. V plánu má ještě prodej divize Pacific Architects and Engineers.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK