Odbory a zaměstnavatelé odmítli plán vlády na danění fotovoltaiky

19.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Zástupci odborů a zaměstnavatelů na dnešním jednání tripartity odmítli plány na zdanění fotovoltaických elektráren, kterým chce vláda omezit zdražení elektřiny v příštím roce. Nelíbí se jim ani další vládní návrhy týkající se solárních elektráren. O cenách elektřiny chtějí dále jednat na pátečním zasedání předsednictva tripartity. Novinářům to po jednání Rady hospodářské a sociální dohody oznámili zástupci zaměstnavatelů a odborů. Podle premiéra Petra Nečase je v tripartitě shoda na tom, že na problematiku fotovoltaických elektráren je nutné reagovat.

"Strana podnikatelů, zaměstnavatelů, ale i odbory předložily řadu zásadních faktů, které zpochybňují výpočty regulačního úřadu," řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jaroslav Hanák. Hlavně zástupci SP ČR podle informací dalších účastníků na jednání přišli s analýzami zpochybňujícími současné propočty.

Energetický regulační úřad (ERÚ) na konci září odhadl zdražení elektřiny pro firmy příští rok v důsledku rozvoje fotovoltaických elektráren o 17 procent, u domácností by to byl nárůst o 12 procent. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl následně odhadl, že ceny elektrické energie příští rok stoupnou maximálně o pět procent. ERÚ a SP ČR se totiž neshodují v odhadech, jaký výkon solárních elektráren bude do konce letoška připojen do sítě. Právě od tohoto výkonu se bude odvíjet výše příspěvků na fotovoltaiku v příštím roce, které se promítají do cen elektřiny.

Nečas uvedl, že shoda mezi vládou, zaměstnavateli a odbory panuje v tom, že na problém fotovoltaických elektráren je třeba reagovat. "Na tom, že se musí řešit, že se nemá jen pasivně přijmout, se sociální partneři shodli a teď se hledá konkrétní recept, jak to udělat," řekl premiér.

Nečas zopakoval, že vláda chce kombinovat zdanění výroby solární energie, zvýšení poplatku za vynětí ze zemědělského půdního fondu a prodej emisních povolenek. "Primárně by se to mělo týkat těch elektráren, které budou mít výrazně vyšší dobu návratnosti, to znamená těch které byly zapojeny v letošním a loňském roce, kde původní doba návratnosti vzhledem k úředně stanovené ceně byla 15 let a teď se snížila pod osm let," uvedl.

Dokud se jasně neřekne, jak je to s dopadem zvýšení cen energie na zaměstnavatele nebo občany, požadujeme, aby vláda v žádném případě nepřistupovala na zvýšení cen energií, řekl po jednání tripartity předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. Čísla, která se objevila, jsou podle něj naprosto nerelevantní.

V oblasti dopravní infrastruktury sociální partneři vyzvali vládu, aby předložila na prvním zasedání příští rok strategii jejího financování pro roky 2011 až 2013.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK