Tempo zahajování staveb domů v USA nečekaně vzrostlo

19.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 19. října (ČTK) - Zahajovaná obytná výstavba ve Spojených státech v září nečekaně vzrostla a dostala se na nejvyšší úroveň za pět měsíců. Počet nových stavebních povolení však prudce klesl, což naznačuje, že americký trh bydlení zůstane v dohledné době nadále v útlumu. Plyne to dnešních údajů ministerstva obchodu USA.

Počet zahájených staveb rodinných a bytových domů se proti předešlému měsíci zvýšil o 0,3 procenta na sezonně očištěné roční tempo 610.000 jednotek, které bylo nejvyšší od dubna. Analytici podle agentury Reuters čekali v průměru pokles na 580.000. V meziročním srovnání se počet zahájených staveb zvýšil o 4,1 procenta.

Ukazatel zahájených staveb vzrostl díky tomu, že v sektoru rodinných domů, které tvoří 80 procent amerického trhu bydlení, výstavba stoupla o 4,4 procenta. Budování základů v kolísavém segmentu bytových domů naopak proti srpnu kleslo o 9,7 procenta.

Počet vydaných povolení k nové výstavbě se v září snížil o 5,6 procenta na celoroční tempo 539.000, což smazalo srpnový nárůst o 2,1 procenta. Nových povolení k výstavbě bytových domů ubylo o 20,2 procenta, zatímco počet povolení k výstavbě rodinných domů se zvýšil o 0,5 procenta.

Trh bydlení, který se jen ztěžka zotavuje z těžké krize minulých let, se nyní stabilizuje poté, co jej v předešlých měsících prudce rozkolísal dočasný vládní program podpory prvním kupujícím. Trh je pod tlakem vysokých zásob neprodaných domů a situaci zřejmě ještě zhorší nynější problémy se zabavováním domů, jejichž majitelé nesplácejí hypotéky. Trh bydlení je jednou z klíčových sektorů americké ekonomiky a jeho propad po předešlém rozsáhlém boomu vyvolal finanční krizi a hlubokou ekonomickou recesi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK