Přebodované europrojekty výbor zatím neschválí, odložil jednání

19.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 19. října (ČTK) - Výbor Regionální rady Jihozápad odložil schválení přehodnocených projektů z policií prošetřované páté a šesté výzvy regionálního operačního programu. Podle původních plánů měl výbor vítězné projekty schválit ve středu. Jeho jednání se ale odkládá, informoval ČTK mluvčí Úřadu regionální rady Adam Kotalík.

Schůzka byla odložena mimo jiné kvůli stále nejasné situaci ohledně spolufinancování projektů státem ve výši 7,5 procenta, uvedl Kotalík. Vláda v srpnu schválila úplné zrušení spolufinancování, a to kvůli nutným úsporám ve státním rozpočtu. Proti tomu se postavilo ministerstvo pro místní rozvoj, hejtmani i zástupci operačních programů. Vláda proto v září rozhodla, že bude spolufinancovat již rozpracované projekty, kromě krajských. Dosud ale neexistuje podle Kotalíka vysvětlující metodika.

"Ohledně budoucnosti čerpání dotací však vládne ještě mnoho nejasností, které nám dělají starosti - například změna systému do budoucna, kdy stát kofinancování u nových projektů neposkytne, jednání s vládou tedy musí ještě pokračovat," poznamenal předseda Výboru Regionální rady Ivo Grüner.

Vítězní žadatelé by měli mít podepsané smlouvy o přidělení dotace do konce roku. Obě sporné výzvy pro Plzeňský a Jihočeský kraj už přebodoval úřad regionální rady. Předkladatelé projektů se ucházejí celkem o 4,4 miliardy korun. Výbor měl vybrané projekty schválit ve středu.

Ve sporné 5. výzvě, kde je alokováno 3,75 miliardy korun, bylo přezkoumáno všech 670 žádostí. Počet vítězných projektů, jichž bylo koncem loňského roku 177, se příliš nezměnil. Výsledky se podle plzeňského hejtmana Milan Chovanec od původních liší, u některých projektů prý výrazně.

V 6. výzvě, kde je alokováno 650 milionů korun, nebyly zatím do počátku policejního vyšetřování, tedy do ledna 2010, známi vítězové. Arbitři jich nyní vybrali a předložili výboru 33.

Kromě 5. a 6. výzvy se policie zabývá ještě některými projekty z 2. a 3. výzvy regionálního operačního programu, v nichž bylo alokováno 7,3 miliardy korun. Prošetřuje nejasnosti s přidělováním dotací. V souvislosti s pátou a šestou výzvou stíhá dva bývalé vedoucí pracovníky Úřadu regionální rady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK