Španělsko a Řecko úspěšně prodaly nové krátkodobé dluhopisy

19.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid/Atény 19. října (ČTK) - Španělsko a Řecko dnes uskutečnily úspěšné aukce nových krátkodobých dluhopisů. Za své pokladniční poukázky budou obě země a zejména Španělsko platit zřetelně nižší úrokové výnosy než minulý měsíc a o dluhopisy projevili vysoký zájem zahraniční investoři.

Španělsko prodalo dluhopisy za celkem 6,4 miliardy eur (157 miliard Kč). Průměrný výnos pokladničních poukázek se splatností za 12 měsíců klesl proti září o 0,66 procentního bodu na 1,842 procenta a výnos 18měsíčního dluhopisu klesl o 1,37 procentního bodu na 2,009 procenta.

Řecko v aukci prodalo pokladniční poukázky za 1,17 miliardy eur. Jejich výnos se snížil o 0,23 procentního bodu na 3,75 procenta.

Analytici dnešní aukce považují za známku uklidňování obav investorů o solventnost ohrožených ekonomik eurozóny jako Španělska, Řecka, Portugalska a Irska. Tyto "periferní trhy" zažily v minulých měsících v důsledku řecké dluhové krize ztrátu důvěry investorů, což vedlo k prudkému růstu úroků z jejich dluhopisů. V poslední době se však poptávka investorů po dluhopisech těchto zemí zvyšuje.

"Je tady docela velká poptávka po dluhopisech periferních trhů a pokud se v příštích týdnech neobjeví nějaké špatné zprávy, jsem pro nejbližší dobu i v hodně dlouhodobém pohledu velmi optimistický," řekl agentuře Reuters jeden z madridských obchodníků s dluhopisy. Podle něj se situace na těchto trzích zlepšuje mnohem rychleji, než se čekalo ještě před dvěma měsíci.

Řecku hrozil na jaře státní bankrot a země se v květnu dohodla s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem na záchranném balíku v sumě 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč) výměnou za razantní úspory vládních výdajů a ekonomické reformy. Atény se zatím na trh dlouhodobých dluhopisů pro nové úvěry vrátit nemohou, plánují to však udělat během příštího roku.

Podle šéfa řecké agentury pro správu dluhu Petrose Christodulose je příznivým signálem, že zahraniční investoři v dnešní aukci koupili více než polovinu nabízených dluhopisů. Za velmi pozitivní signál dnešní aukci označil na schůzce ministrů financí Evropské unie v Lucemburku i řecký ministr Jorgos Papakonstantinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK