Brusel chce víc vlastních zdrojů, možností je třeba unijní DPH

19.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. října (zpravodaj ČTK) - Evropská unie by měla mít víc vlastních finančních zdrojů. Evropská komise proto dnes v rámci úvah o revizi unijního rozpočtu přišla s možnostmi na nové zdroje pro kasu EU. Mezi nimi je poplatek z finančních transakcí, nebo třeba také vytvoření unijní daně z přidané hodnoty (DPH).

V současnosti valnou většinu příjmů unijního rozpočtu tvoří příspěvky členských zemí. Ty dosahují zhruba 76 procent celkových příjmů rozpočtu. Pro srovnání v roce 1988 to bylo jen asi deset procent.

Cílem materiálu komise, který má posloužit k debatě o nové finanční perspektivě EU pro roky 2014 až 2020, je snížení příspěvků z členských zemí bloku.

Podle Evropské komise, tedy výkonného orgánu "sedmadvacítky", by se měly postupně zavést jeden či vícero nových vlastních finančních zdrojů EU. Nyní k nim patří dovozní cla, která tvoří 12 procent celkových unijních příjmů, nebo poplatky z národních příjmů z DPH (11 procent). Tyto druhé poplatky by mohly být podle vizí Bruselu zrušeny, avšak naopak by vznikl jeden či vícero dalších zdrojů.

Mezi množnostmi, které komise zmínila, je poplatek z finančních transakcí či daň z finančních aktivit, aukce emisních povolenek, unijní poplatek za leteckou dopravu, zvláštní unijní DPH nebo třeba unijní energetická daň.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK