Ropa po zvýšení čínských sazeb smazala zisky, WTI zpět na 81 USD

19.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes smazaly pondělní zisky a americká ropa WTI sestoupila zpět k 81 dolarům za barel. Ropný trh reagoval na to, že čínská centrální banka v zájmu ochlazení silně rostoucí ekonomiky zvýšila poprvé od roku 2007 své úrokové sazby. Roční zápůjční sazba se tak s platností od středy zvýší o čtvrt procentního bodu na 2,5 procenta. Čína ke zvýšení základních úroků sáhla poprvé od sdělení, že se zotavila z dopadů globální krize.

Cena WTI se po 16. hodině SELČ snížila o necelé dva dolary na zhruba 81,20 dolaru za barel, zotavila se však z denního minima 80,64 dolaru. Severomořská ropa Brent oslabila podobným tempem na 82,60 USD.

Nečekaný krok Pekingu znervóznil investory a přinutil je uchýlit se pod ochranu bezpečných aktiv, zejména dolaru. Vzestup dolaru pak oslabil komodity obchodované v americké měně včetně ropy a zlata. Vyhlídky na zmírnění ekonomického růstu v Číně navíc znamenají, že komodity svůj cenový růst pravděpodobně zpomalí.

"Mohlo by to (zvýšení čínských úroků) znamenat o něco pomalejší růst poptávky po komoditách. Dnes je to pro komoditní trhy hlavní faktor," řekl agentuře Reuters ekonom banky UniCredit Jochen Hitzfeld.

Podle Edwarda Muira z makléřské firmy MF Global však čínský krok nebude mít zatím na poptávku významný vliv. "Je to jen první tah a pravděpodobně nebude mít na základní poptávku větší dopad. Kdyby měly úřady zvyšovat sazby dál, pak by to mohlo být vážnější," řekl.

Ve Francii zatím pokračuje stávka v rafineriích a na největším ropném přístavu Fos-Lavera, což spolu s blokádami některých skladů pohonných hmot už vládu donutilo čerpat z nouzových rezerv. Zatímco někteří analytici spojují výpadky dodávek historicky se zvyšováním cen, což by potvrzovaly burzovní ceny paliv, jiní poukazují na velké zásoby ropy, které se vrší v tankerech před přístavem a po stávce budou tlačit ceny dolů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:13 SELČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent prosinec 82,60 84,37 New York - Nymex WTI listopad 81,22 83,08

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK