Dolar díky zvýšení úroků v Číně posiluje

19.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. října (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích posiluje vůči euru i jenu. Americkou měnu podpořilo nečekané zvýšení úrokových sazeb v Číně, které přimělo investory k prodeji rizikovějších aktiv v čele s eurem a australským dolarem.

V 17:15 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 1,1 procenta na 1,3792 USD a k jenu kleslo o 0,53 procenta na 112,73 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,64 procenta na 81,76 JPY a připsal si již nejvyšší zisk od intervencí Japonska 15. září.

Čínská centrální banka dnes překvapivě sdělila, že zvyšuje základní úrok o čtvrt procentního bodu. Naposledy Čína základní sazby zvýšila v prosinci 2007. Investoři se obávají, že zvýšení sazeb by mohlo ohrozit růst Číny a celé globální ekonomiky a snížit poptávku po komoditách

Dolar je od září pod tlakem kvůli očekávání dalšího uvolnění měnové politiky v USA. Analytici však upozorňují, že očekávané kroky centrální banky se již do kurzu měny plně promítly a investoři tak nyní mohli využít příležitosti k vybírání zisků. Náladu vůči dolaru podpořila i zpráva, že důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku v říjnu klesla. Americký ministr financí Timothy Geithner navíc v pondělí uvedl, že Spojené státy nebudou devalvovat dolar, což by bylo výhodné pro vývoz, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK