Vláda má představit recept na zdražení elektřiny

19.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Vláda by na svém středečním jednání měla rozhodnout o konkrétní podobě souboru opatření, která zmírní v příštím roce avizovaný růst cen elektřiny. Zdražení energie má omezit zvláštní srážková daň za elektřinu vyrobenou ze solárních elektráren. Pro kompenzaci růstu cen chce vláda také využít výnosy z prodeje emisních povolenek a zvýšit poplatek za vynětí půdy, na níž jsou solární panely umístěny, ze zemědělského fondu.

Podle dnešního vydání deníku Mladá fronta Dnes by srážková daň měla činit 26 procent a týkala by se zdrojů s instalovaným výkonem nad 30 kilowattů. Jiná média spekulují i o vyšší dani. Například podle serveru aktuálně.cz by srážková daň mohla činit mezi dvaceti až třiceti procenty.

Ministerstva průmyslu a obchodu, financí, životního prostředí a pro místní rozvoj měla v uplynulém týdnu za úkol všechna opatření propočítat a dát definitivní podobu příslušné novele zákona o obnovitelných zdrojích. Ve středu by tak měla být představena konkrétní výše a podmínky zdanění solárních zdrojů a také mechanismus využití emisních povolenek.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka mají schválená opatření snížit avizované zdražení elektřiny v příštím roce do deseti procent. Novela zákona musí ale projít schvalovacím řízením do konce roku.

Srážková daň za elektřinu vyrobenou ze solárních elektráren má zajistit, aby návratnost investic do těchto zařízení vzrostla na 15 let. Nyní činí návratnost investic do solární energie zhruba sedm let.

Zástupci České fotovoltaické průmyslové asociace (CZEPHO) tvrdí, že při zavedení srážkové daně na solární elektrárny vládě hrozí vlna arbitráží.

"Srážková daň ve svém principu znamená snížení výkupních cen, které měli mít investoři garantovány dvacet let," uvedl František Smolka, prezident asociace. Česká fotovoltaická asociace (ČFA) považuje srážkovou daň za nepřijatelné a nesystémové řešení. "Zavedení dalšího zdanění a případné soudní spory by byly další přítěží a náklady pro daňového poplatníka," uvedla asociace v dnešním tiskovém prohlášení.

Kompenzovat zdražení elektřiny chce vláda také prodejem emisních povolenek. V letech 2013 až 2020 by příjmy z prodeje emisních povolenek, které stát chce dát na kompenzaci cen elektřiny, měly dosáhnout asi 90 miliard korun. Původně stát plánoval tuto část emisních povolenek poskytnout energetickým společnostem zdarma.

Zdražení elektřiny v příštím roce hrozí kvůli prudkém rozvoji fotovoltaických elektráren a vyššímu příspěvku na výrobu elektřiny z těchto zdrojů. Poslední odhady Energetického regulačního úřadu hovořily o zdražení elektřiny pro domácnosti o asi 12 procent a pro podniky o zhruba 17 procent. Do konce roku by se podle ERÚ mělo připojit kolem 1600 megawattů instalovaného výkonu fotovoltaických zdrojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK