Nezaměstnanost v Rusku klesla na téměř dvouleté minimum

19.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 19. října (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Rusku v září překvapivě klesla na téměř dvouleté minimum 6,6 procenta ze srpnových 6,9 procenta. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Maloobchodní tržby se však v meziměsíčním srovnání rovněž snížily, a to poprvé od letošního února.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávali, že míra nezaměstnanosti stoupne na rovných sedm procent. Počet lidí bez práce se snížil na 5,03 milionu ze srpnových 5,25 milionu.

Maloobchodní tržby meziměsíčně klesly o 1,9 procenta po srpnovém nárůstu o 1,4 procenta. V meziročním srovnání se zvýšily o 4,7 procenta, tedy nejpomalejším tempem za pět měsíců. Analytici čekali meziroční nárůst o 7,2 procenta.

Rusko je na cestě k oživení z hospodářské recese. Letní vlna veder, která zničila velkou část úrody a způsobila omezení výroby, však ekonomickou expanzi zbrzdila. Nadále se ale předpokládá, že ruská ekonomika letos stoupne o zhruba čtyři procenta po loňském propadu o téměř osm procent, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK