Peugeot zvýšil ve třetím čtvrtletí tržby o desetinu na 13 mld.eur

20.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 20. října (ČTK) - Francouzský automobilový koncern PSA Peugeot Citroën zvýšil ve třetím čtvrtletí tržby o 10,3 procenta na 13 miliard eur (319 miliard Kč). Podnik v dnešní zprávě také přinesl optimističtější celoroční předpovědi pro trhy s vozy v Evropě, Číně a Latinské Americe.

Čtvrtletní tržby podniku, který vyrábí i v České republice, překonaly očekávání finančního trhu. Devítka analytiků v průměru odhadovala výsledek na 12,13 miliardy eur. Tržby samotné automobilové divize koncernu se zvýšily o 2,3 procenta na 9,5 miliardy.

PSA podobně jako jiní evropští výrobci aut ve snaze zvýšit tržby čím dál více sází na rychle rostoucí trhy, například Čínu a Brazílii. Poptávka na domácím trhu stagnuje, protože ve velkých evropských ekonomikách skončily státní programy podpory prodeje.

Druhá největší evropská automobilka po německém Volkswagenu nyní předpovídá, že její provozní zisk za celý rok překročí 1,5 miliardy eur. Dosud podnik uváděl, že k této úrovni míří.

V případě čínského trhu, který v minulém roce překonal Spojené státy a stal se největším národním odbytištěm aut na světě, předpovídá Peugeot růst kolem 20 procent. V předchozí předpovědi uváděl jen, že toto tempo bude ve dvouciferných procentech.

Evropskému trhu PSA na letošní rok předpovídá pokles o pět procent, zatímco dříve očekával sedmiprocentní snížení. A v Latinské Americe podnik odhaduje růst prodeje aut kolem deseti procent. Rival Renault zveřejní tržby za třetí čtvrtletí příští týden, napsala agentura Reuters.

PSA Peugeot Citroën má v České republice společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota. Jejich kolínský závod vyrábí vozy Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK