Japonské akcie prudce oslabily, zaskočilo je zvýšení sazeb v Číně

20.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. října (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes prudce oslabily a jejich hlavní index klesl nejníže za poslední dva týdny. Hlavním důvodem bylo úterní oznámení, že Čína ode dneška zvyšuje základní úrokové sazby. Na devizových trzích se k poklesu vrátil dolar, který v úterý zpevňoval. Další asijské burzy většinu počátečních ztrát smazaly, protože krok Číny je v dlouhodobém výhledu podle analytiků správný.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 157,85 bodu a den uzavřel slabší o 1,65 procenta na hodnotě 9381,60 bodu. Dostal se tak nejníže od 4. října. Širší index Topix klesl o 1,2 procenta na 823,69 bodu.

Čína zvýšila obě hlavní úrokové sazby shodně o čtvrt procentního bodu. Základní roční sazba, za kterou ústav poskytuje úvěry komerčním bankám, se tak dostala na 5,56 procenta. Základní roční sazba pro vklady je ode dneška na 2,5 procenta.

Většina analytiků byla krokem čínské centrální banky zaskočena, i když banka dávala připravenost ke zvýšení sazeb nějaký čas najevo. Systematicky například zvyšovala požadavek na povinné minimální rezervy, což je mírnější forma zpřísnění měnové politiky.

Kvůli zvýšení úroků v Číně už v úterý prudce oslabily akcie na Wall Street a nepříznivá nálada se přenesla i na asijské trhy. Z propadu se ale z hlavních asijských burz nevzpamatovalo pouze Japonsko, na ostatních burzách vliv zvýšení čínských úroků rychle odezněl. Počáteční ztráty tudíž smazaly jak akcie v Číně, tak v Koreji či na Tchaj-wanu. Některé zůstaly v nepatrných ztrátách, jiné se přehouply do zisku.

Na devizových trzích oslaboval dolar, který se kvůli zvýšení čínských úroků přechodně zvyšoval. Dolarový index dokonce překonal důležitou hranici odporu a podle analytiků je pravděpodobné, že ještě zpevní. Naopak euro má klíčovou hranici podpory blízko 1,3580 USD.

Část analytiků přiznává, že úterní reakce na zvýšení sazeb v Číně byla poněkud přehnaná. Čína se jako první zotavila z globální recese, kterou pocítila jen zpomalením tempa růstu, a je logické, že jako jedna z prvních velkých zemí bude i zpřísňovat měnovou politiku.

"Myslím, že zvýšení úroků v Číně není až tak významné, aby nějak citelně ochladilo jejich hospodářský růst," poznamenal analytik finančního ústavu RBS Greg Gibbs.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, v reakci na zvýšení sazeb v Číně nejprve zpevnil zhruba o 1,6 procenta. Dnes nicméně 0,2 procenta odevzdal a dostal se na 78,011 bodu. Nyní má ale podle technické analýzy šanci vystoupit do pásma 78,96 až 78,98 bodu.

Euro k dolaru přidalo 0,3 procenta na 1,3773 USD, a smazalo tak alespoň část vysoké úterní ztráty. Podobně dolar vůči jenu odepsal 0,3 procenta na 81,38 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK