Singer: ČNB zřejmě v nové prognóze zlepší odhad vývoje ekonomiky

20.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. října (ČTK) - Česká národní banka ve své nové prognóze, kterou zveřejní 4. listopadu, pravděpodobně zlepší odhad růstu tuzemské ekonomiky. Na dnešním setkání Slovensko-české obchodní komory to uvedl guvernér centrální banky Miroslav Singer. Podle srpnové aktuální prognózy ČNB odhaduje růst tuzemské ekonomiky v letošním roce na 1,6 procenta. Pro příští rok předpovídá zlepšení na 1,8 procenta.

"Domnívám se, že v tomto ohledu budeme optimističtější. Většina indikátorů svědčí o tom, že česká ekonomika je na zřetelné cestě k oživení," uvedl Singer.

Podle odhadů analytiků by měla letos ekonomika růst zhruba dvouprocentním tempem. Příští rok pak většina ekonomů očekává zpomalení růstu pod dvě procenta.

Tuzemská ekonomika se podle Singera propadala pouze kvůli propadu zahraniční poptávky. "Vytáhnout nás může opět zahraniční poptávka, ale z jiných zemí než předtím," uvedl guvernér. Rizikem dalšího oživení je podle něj vývoj veřejných financí, vývoj exportu i regulace finančního sektoru v rámci EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK