Čína popírá, že se chystá výrazně omezit vývoz vzácných kovů

20.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 20. října (ČTK) - Čínské ministerstvo obchodu dnes popřelo, že se Čína od příštího roku chystá výrazně omezit vývoz vzácných kovů. Některé zdroje v úterý uváděly, že Čína vývoz těchto kovů sníží až o 30 procent. Vzácné kovy se využívají hlavně při výrobě elektroniky a Čína se na jejich vývozu podílí asi z 97 procent.

"Ta zpráva je zcela nepravdivá," uvedlo ministerstvo prostřednictvím státní tiskové agentury Nová Čína. O chystaném omezení vývozu kovů v úterý psal čínský list China Daily.

Peking už loni avizoval, že vývoz vzácných kovů omezí, aby jich více zbylo pro její vlastní průmysl. Jako důvod ale vláda uváděla i to, že chce chránit životní prostředí, které těžba kovů poškozuje. Čína má na letošní rok stanovenou vývozní kvótu 24.280 tun, zatímco loňská kvóta činila 31.310 tun.

Plány Číny pozorně sleduje Japonsko, Spojené státy i některé země Evropy. Tedy státy s vysoce rozvinutým lehkým průmyslem. Vzácné kovy, které figurují ve spodních řadách periodické tabulky chemických prvků, se využívají při výrobě mobilních telefonů, baterií i příslušenství k automobilům.

Čína má zhruba 30 procent celosvětových zásob vzácných kovů. Zásoby mají rovněž Spojené státy, Austrálie a Kanada, ty je ale v 90. letech minulého století přestaly těžit, protože dovoz z Číny byl pro ně výhodnější.

Japonské firmy už dříve oznámily, že Peking vývoz vzácných kovů do Japonska od 21. září blokuje. Zastavení vývozu předcházel konflikt mezi oběma zeměmi. Začátkem září Japonci zadrželi posádku čínské rybářské lodi, která se dostala k malým ostrůvkům, na které si činí nárok obě země. Podle některých komentátorů jde v tomto sporu hlavně o zásoby ropy, které se v této oblasti nacházejí.

Čínská vláda nikdy nepřiznala, že vývoz vzácných kovů do Japonska blokuje. Japonské ministerstvo obchodu však uvedlo, že se snaží s čínskými představiteli dohodnout schůzku, na které chtějí spory vyřešit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK