Kanadská provincie nepodpoří akvizici Potashe skupinou BHP

20.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Saskatoon (Kanada) 20. října (ČTK) - Regionální vláda kanadské provincie Saskatchewan nepodpoří snahu australské těžební skupiny BHP Billiton převzít společnost Potash Corp, která je světově největším výrobcem hnojiv. Uvedly to v noci na dnešek nejmenované zdroje ze správy provincie.

BHP Billiton nabídl za Potash 38,6 miliardy dolarů letos v srpnu. Nejvyšší vedení skupiny ale nabídku zamítlo jako nedostatečnou. BHP Billiton plánuje vydělat na předpokládaném růstu poptávky po draselných solích v Číně a Indii. Draslík je klíčovým prvkem hnojiv a je nezbytný k zajištění výživy světové populace.

Federální vláda Kanady může zablokovat akvizici kanadských aktiv zahraniční firmou, pokud převzetí nebude pro Kanadu čistým přínosem. Federální vláda se pro podklady k rozhodnutí obrátila na vládu provincie a ta podle zdrojů akvizici nepodpořila. Předpokládá se, že federální vláda na názor správy Saskatchewanu dá.

Zdroj z vlády provincie uvedl, že region by musel získat kompenzaci tří miliard dolarů jako náhradu za ušlé příjmy. BHP podle zdroje ale nabídla jen 370 milionů dolarů jako jednorázovou platbu do fondu infrastruktury.

"To se vyrovnání ztrát příjmů provincie ani nepřiblíží," uvedl představitel správy Saskatchewan. Podle něj nepatří ložiska draselných solí žádné firmě, ale lidem z regionu. "Budeme ekonomické a strategické zájmy lidí ze Saskatchewanu chránit," citovala ho agentura AP.

V provincii se nachází více než polovina světových zásob uhličitanu draselného a Potash je jedním z největších podnikových zdrojů finančních příjmů provincie. Skupina Potash se na zásobování světového trhu potašem podílí z 25 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK