Ropa smazala část úterních ztrát, vliv úroků v Číně odeznívá

20.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 20. října (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes vydaly opět vzhůru, a smazaly tak část vysokých úterních ztrát, které nabraly v reakci na zvýšení základních úrokových sazeb v Číně. Velkou roli v růstu cen ropy sehrává i kurz dolaru, který po přechodném úterním růstu znovu oslabuje.

Krátce před 11:00 se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 82,20 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku se jeho cena zvýšila o více než jedno procento. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) zdražil v podobném rozsahu a dostal se na 80,60 USD. V úterý se cena snížila o více než čtyři procenta a barel WTI se dostal až pod hranici 80 dolarů.

"Mně se zdá, že na ty sazby to byla pouze reflexivní reakce napříč komoditami," poznamenal analytik komoditního trhu v bance Barclays Capital Jing-si Jü. "Teď se na to všichni začínají dívat s odstupem a přemýšlejí, co to pro růst čínské ekonomiky opravdu znamená. Odpověď je, že dohromady skoro nic," dodal.

Čína zvýšila obě hlavní úrokové sazby shodně o čtvrt procentního bodu. Základní roční sazba, za kterou ústav poskytuje úvěry komerčním bankám, se tak dostala na 5,56 procenta. Roční depozitní sazba je ode dneška na 2,5 procenta.

Většina analytiků byla krokem čínské centrální banky zaskočena, i když banka dávala připravenost ke zvýšení sazeb nějaký čas najevo. Systematicky například zvyšovala požadavek na povinné minimální rezervy, což je mírnější forma zpřísnění měnové politiky.

Ropa ale částečně reagovala i na zprávu organizace American Petroleum Institute (API), která v noci na dnešek uvedla, že zásoby některých ropných produktů minulý týden v USA klesly. Dnes podobné údaje zveřejní i statistický odbor amerického ministerstva energetiky.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent prosinec 82,26 81,10 New York - Nymex WTI listopad 80,58 79,49

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK