U finalistů soutěže Firma roku převládají pozitivní očekávání

20.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. října (ČTK) - Mezi 140 finalisty soutěže Firma roku 2010 převládá pozitivní očekávání dalšího vývoje. Na 40 procent z nich očekává růst poptávky a optimistickou situaci na trhu. Oproti tomu pokles tržeb předpokládá 18 procent firem, dalších 14 procent nehovoří o zhoršení situace, ale čeká silnější konkurenci. Novinářům to dnes řekl Omar Farghali ze společnosti Vodafone CR, která je partnerem soutěže.

Finalisté soutěže Živnostník roku 2010 jsou mnohem optimističtější, na 86 procent jich věří v budoucí rozvoj svého podnikání. Pouze dvě procenta se obávají dalšího vývoje. "Jde o dobrou zprávu pro politiky i ekonomy, že domácí poptávka by mohla podpořit hospodářský růst," uvedl ředitel komunikace společnosti Mediatel Tomáš Gregořica. Mediatel je partnerem této soutěže.

Pětina finalistů Firmy roku reaguje podle Farghaliho na vývoj ve svém oboru plánovanou inovací produktů či rozšířením nabídky, téměř 14 procent podniků chce zvýšit efektivitu snížením nákladů, stejný počet firem pak věří v technologické inovace obecně.

Analytik společnosti Datank Michal Kaderka upozornil na to, že obecně jsou hodnoty rentability finalistů soutěže z posledních let více než uspokojivé. Schopnost okamžitě uhradit své krátkodobé závazky je prý mezi podniky velmi dobrá. Aktivita firem je poměrně vysoká a stabilní. Celková zadluženost podniků měla v posledních pěti letech klesající trend, dodal.

V posledních třech letech musely firmy čelit snížení poptávky a výnosů, klíčem k přežití byla úsporná opatření, připomněl Tomáš Hadžeba z Raiffeisenbank. Prodloužily se podle něj doby splatnosti pohledávek a zvýšilo riziko jejich nesplacení. "Riziko bankrotu zůstává poměrně vysoké. I dobrou firmu může skolit druhotná platební neschopnost," podotkl.

Pokud by finalisté Firmy roku mohli prosadit nějaké opatření ve prospěch podnikatelů, nejčastěji by se zaměřili na problematiku daní. Velmi často míří jejich kritika k příliš velké administrativě, tíží je rovněž zákoník práce. Malí podnikatelé si stěžují vedle neúměrné administrativy na časté změny zákonů a jejich nejasné formulace.

Letošního pátého ročníku soutěže, který pořádá agentura Bison & Rose ve spolupráci s Hospodářskou komorou, Asociací malých a středních podniků a dalšími partnery, se zúčastnilo 2681 firem a 1442 živnostníků. Do finále se probojovalo po deseti firmách a živnostníků ve 14 krajích. Vítězové z jednotlivých krajů postoupili do celorepublikového finále, jehož výsledky budou vyhlášeny 2. prosince 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK