China Mobile zvýšila kvůli konkurenci čtvrtletní zisk jen mírně

20.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 20. října (ČTK) - Čínská telekomunikační společnost China Mobile vytvořila ve třetím čtvrtletí čistý zisk 29,65 miliardy jüanů (asi 79 miliard Kč), což je meziroční nárůst asi o 3,5 procenta. Informovala o tom dnes agentura Reuters. China Mobile je největším mobilním operátorem na světě podle tržní hodnoty i podle počtu klientů.

"V důsledku většího pokrytí službami mobilní komunikace a kvůli změnám v konkurenčním prostředí telekomunikačního sektoru vykázal růst počtu zákazníků známky zpomalení," uvedla firma v dnešní zprávě. China Mobile má více než 500 milionů zákazníků. To je pro srovnání víc, než počet obyvatel USA, Austrálie a Německa dohromady.

Navzdory tomu je ale pokrytí mobilními službami v Číně stále ještě nižší, než ve vyspělých zemích. Tam počet aktivních mobilních přístrojů nezřídka převyšuje celkový počet obyvatel, neboť část klientů používá více služeb nebo i více operátorů.

Firma v minulosti zvyšovala zisky výrazněji, v poslední době ale začíná pociťovat tvrdou konkurenci. Klíčový ukazatel ARPU (average revenue per user) se dokonce meziročně snížil. ARPU vyjadřuje, jaký výnos má firma z jednoho zákazníka. Za prvních devět letošních měsíců to bylo 72 jüanů (asi 192 Kč) měsíčně, před rokem 75 jüanů (asi 200 Kč).

Výsledky China Mobile by mohly naznačit, jak si vedou konkurenční firmy, tedy China Unicom a China Telecom. Ty budou výsledky zveřejňovat v nadcházejících dnech a už avizovaly, že rovněž počítají s nepříliš velkou meziroční změnou.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali, že China Mobile vytvoří za třetí čtvrtletí zisk 29,6 miliardy jüanů. Zisková marže EBITDA se od ledna do září meziročně snížila na 50,4 procenta z předchozích 51,3 procenta, kde byla ve stejném období loni.

Akcie China Mobile jsou k dostání na burzách v Hongkongu a New Yorku. Od začátku roku se jejich kurz zvýšil asi o 14 procent, zatímco klíčový index Hang Seng burzy v Hongkongu přidal 7,7 procenta. Hlavní americký index S&P 500 zpevnil jen o 4,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK