Výroba hutí v ČR asi poroste,stále ale bude pod úrovní před krizí

20.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. října (ČTK) - Výroba surového železa a oceli v Česku příští rok poroste přibližně o 17 až 18 procent, u ocelových trubek asi o 16 procent. Na předkrizovou úroveň roku 2007 se ale výroba nevrátí ani v roce 2012. Vyplývá to ze dnes zveřejněných odhadů ministerstva průmyslu a obchodu a Odvětvového svazu Hutnictví železa, který sdružuje přední hutnické firmy v tuzemsku.

V letošním roce se bude meziroční růst české produkce oceli a železa pohybovat nad 15 procenty, v případě ocelových trubek to bude kolem 19 procent. Prezident Odvětvového svazu Hutnictví železa Jiří Cienciala dnes na tiskové konferenci poznamenal, že výsledek ovlivní také nízká srovnávací základna z loňského roku. V roce 2009 klesla výroba v českém hutnictví o 27 procent a ocelářské firmy se propadly do celkové ztráty 4,1 miliardy korun.

"Hutnictví prochází v rámci krize dalším těžkým obdobím," řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner. Současná fáze je podle něj o to nebezpečnější, že je možné jen obtížně odhadovat ekonomický vývoj světové, evropské i české ekonomiky v příštích letech.

Tržby českého hutnictví se v letošním prvním pololetí zvýšily meziročně o 10,8 procenta na zhruba 47 miliard korun. Objem výroby ocelářského průmyslu se od ledna do konce června zvýšil o 32 procent. Nové zakázky ve druhém čtvrtletí vzrostly meziročně o 58,7 procenta a téměř se tak dostaly na úroveň prvního pololetí loňského roku.

Evropa se podle náměstka ministra průmyslu musí smířit s tím, že se pravděpodobně dlouhodobě nevrátí na úroveň produkce hutnictví z roku 2007. Nové výrobní kapacity budou podle něj vznikat hlavně v Číně nebo Indii.

Prezident hutnického svazu se dnes také zmínil o nutných investicích do dalších ekologických opatření českých hutí. Odhaduje je na devět miliard korun. Uskutečnění těchto investic podle něj ale závisí na celkové ochotě státu a Evropské unie tyto investice podpořit a na celkové kondici ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK