Tchajwanský Acer zvýšil čtvrtletní zisk o čtvrtinu

20.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tchaj-pej 20. října (ČTK) - Tchajwanský výrobce počítačů Acer zvýšil ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 24 procent na 4,29 miliardy tchajwanských dolarů (2,45 miliardy Kč). Třetí největší prodejce počítačů na světě to uvedl v dnešní zprávě pro tchajwanskou burzu, ale bez dalších podrobností.

Konsolidované tržby ve čtvrtletí vzrostly proti předchozím třem měsícům o 11,3 procenta. Jejich růst se tak drží v plánovaném rozpětí, které si podnik stanovil na deset až 15 procent. Devítiměsíční zisk Aceru dosáhl 11,21 miliardy tchajwanských dolarů.

Acer zveřejnil výsledky po závěru dnešního obchodování na burze. Akcie podniku tam dnes vzrostly o 2,7 procenta, napsala agentura Reuters.

Acer má silné postavení hlavně na trhu levnějších netbooků. Ty mají obecně menší rozměry a hmotnost než klasické přenosné počítače a mají také nižší spotřebu elektrické energie. Jejich cena je však výrazně nižší, a jejich prodej proto není tak lukrativní jako prodej dražších laptopů.

Acer je podle prodeje počítačů jedničkou na českém trhu. Loni s růstem prodeje o 36 procent sesadil na druhou příčku firmu Hewlett-Packard.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK