Europarlament schválil sankce za pozdní platby faktur i pro úřady

20.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Štrasburk/Brusel 20. října (zpravodaj ČTK) - Faktury by se v Evropské unii měly až na výjimky proplácet do 30 dní. Platit by to pod hrozbou sankcí mělo i pro státní úřady a instituce EU. Po dohodě s členskými státy dnes tento návrh schválili europoslanci.

Dlužníkům bude hrozit sankce ve výši až osmi procent dlužné částky. "Pravidla budou platit pro všechny včetně Evropské komise. Největší průtahy totiž byly na straně unijních institucí, což značně komplikovalo život příjemcům dotací," podotkl k dnešnímu rozhodnutí český europoslanec Edvard Kožušník.

V současnosti není výjimkou, že úřady platí firmám a podnikatelům za odvedenou práci či služby s velkým zpožděním. Právě to by měla nová přísnější pravidla pomoci změnit. Zejména menší firmy se kvůli pozdním platbám často dostávaly do potíží.

Na základě unijních pravidel by tak normální doba splatnosti nesměla přesáhnout 30 dní mezi podnikateli, kteří se nicméně mohou dohodnout na navýšení této doby až na dvojnásobek. V případě plateb od úřadů podnikatelům by to také až na výjimky mělo být 30 dní. Výjimkou je oblast zdravotnictví, kde může být lhůta až 60 dní.

Česká europoslankyně Zuzana Roithová už dříve uvedla, že potíže s včasným placením mají i úřady v Česku, přičemž konkrétně zmínila třeba ministerstvo spravedlnosti. Podle Kožušníka si nicméně ČR v tomto směru v EU nestála až tak špatně. Nejhůře kromě bruselských institucí na tom podle něj byly třeba Itálie s Rumunskem, kde zpoždění plateb od úřadů představovalo i několik let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK