Britská vláda zavádí masivní rozpočtové škrty

20.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. října (zpravodaj ČTK) - Britský ministr financí George Osborne dnes v parlamentu předložil plán na likvidaci strukturálního deficitu do roku 2015, který zahrnuje rozsáhlé škrty ve výši až 25 procent v rozpočtech jednotlivých ministerstev. Připustil, že to může za stejné období znamenat likvidaci 490.000 pracovních míst. Oznámil předčasné zvýšení důchodového věku na 66 let.

Vláda zavádí bezprecedentní škrty ve snaze likvidovat deficit, který se nyní pohybuje kolem 11 procent hrubého domácího produktu. Škrty mají do příštích voleb v roce 2015 dosáhnout 83 miliard liber (2,3 bilionu korun).

Osborne potvrdil, že do roku 2015 může přijít o práci 490.000 lidí ve veřejném sektoru. "Je to nevyhnutelné, když zemi dojdou peníze," zdůraznil Osborne s tím, že kdyby vláda nesnížila deficit, byly by ztráty pracovních míst ještě horší.

Vláda již předem ohlásila, že škrty se nedotknou systému bezplatného zdravotnictví, škol a zahraniční rozvojové pomoci. Již v úterý bylo oznámeno osmiprocentní snížení rozpočtu ministerstva obrany.

Dnes Osborne oznámil, že ministerstvo zahraničí přijde o 24 procent ze svého rozpočtu, ministerstvo spravedlnosti zhruba o 20 procent, z toho policie o 16 procent. Výdaje místních správ budou každoročně škrtány o 7,1 procenta.

Osborne přislíbil, že ve čtvrtek oznámí plán na trvalou daň na banky. Obvinil je z podílu na finanční krizi - stejně jako předcházející labouristickou vládu, která podle něj bankovní sektor nedostatečně regulovala.

Ministr financí oznámil, že v rámci reformy systému sociálního zabezpečení zvýší důchodový věk z 65 na 66 let již v roce 2020, tedy o čtyři roky dříve, než s čím počítaly dosavadní plány.

Do finančního roku 2012-2013 se sníží o 14 procent výdaje královské domácnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK