Bárta nařídil přesun 9500 zaměstnanců ČD na správu železnic

20.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. října (ČTK) - Ministr dopravy Vít Bárta nařídil přesun zhruba 9500 zaměstnanců Českých drah, kteří se starají o provoz na železnici, na státní Správu železniční dopravní cesty. Bárta dnes ČTK sdělil, že přesun by se měl uskutečnit co nejdříve, podle ministra jde o další krok v transformaci české železnice. Dráhy nyní zaměstnávají přibližně 27.000 lidí, SŽDC zhruba 9500.

Rozhodnutí se týká například výpravčích, signalistů, hláskařů, hradlářů nebo závorářů, naopak pokladní zřejmě zůstanou pod křídly Českých drah. V úředním žargonu se profese, kterých se ministrovo rozhodnutí týká, nazývají "živá dopravní cesta". Mrtvá dopravní cesta, tedy samotné koleje a údržba, přešla pod SŽDC už v létě 2008, správa za to drahám zaplatila 12 miliard korun.

"Pověřil jsem ředitele SŽDC Pavla Habartu a šéfa Českých drah Petra Žaludu, aby celou transakci začali připravovat," řekl Bárta. Podle něj se tak zefektivní provoz na železnici a státní pokladna ušetří. Dnes totiž správa železnic za některé služby spojené s obsluhou dráhy platí Českým drahám každoročně miliardové částky, letos 5,2 miliardy Kč, ministr přitom toto financování považuje za neprůhledné.

Oddělení obsluhy dráhy od dopravce považuje Bárta za důležité i v souvislosti s otevíráním železničního trhu konkurenci. Zatím přitom není úplně jasné, zda si České dráhy budou moci ponechat nádražní budovy. Podle informací ČTK zřejmě ano.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK