Pražská burza klesla o půl procenta,ČEZ opět pod prodejním tlakem

20.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. října (ČTK) - Pražská burza dnes oslabila, závěrečný hlavní index PX je proti úterku níže o 0,42 procenta na 1131,7 bodu. Pod prodejním tlakem se opět ocitly akcie elektrárenské společnosti ČEZ, výrazně ztratily také akcie textilní firmy Pegas Nonwovens a pojišťovací skupiny VIG, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky byl dnes na pražské burze hlavním hybatelem opět ČEZ, jehož akcie oslabily po zprávě o zavedení darovací daně na povolenky v příštích dvou letech. Titul uzavíral proti úterku níže o 1,53 procenta na 767 korunách. "Dopad daně odhadujeme na 11 Kč na akcii, což zcela vysvětluje dnešní pokles," dodal Frayer. Martin Stuchlík z Patria Finance dnes uvedl, že analytici HSBC snížili u titulu cílovou cenu na 770 korun.

Po ztrátě na nárok na dividendu dnes ale nejvíce klesly akcie firmy Pegas Nonwovens, a to o 3,26 procenta na 416 korun, dodal Frayer. Akcie pojišťovny VIG ztratily 2,34 procenta na 947,30 koruny.

Nejlépe se dnes dařilo akciím tabákové společnosti Philip Morris ČR a petrochemického holdingu Unipetrol.

Frayer upozornil, že Philip Morris ČR v pátek ráno oznámí provozní výsledky za třetí čtvrtletí. Jeho akcie dnes posílily o 1,41 procenta na 9330 korun. Cenné papíry Unipetrolu zdražily o 1,27 procenta na rovných 200 korun.

Podle serveru Patria Online je objem dnešních obchodů v systému pro nejobchodovanější akcie SPAD 901 milionů korun, přičemž průměrný objem obchodů za poslední rok je 1,252 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK